27 april 2012

Mer än bara Chelsea...

Kolla gärna in uppstickaren Malvern Spring Garden Show här i "Året runt i trädgården".

http://svtplay.se/v/2774334/aret_i_tradgarden/del_7_av_23?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2767190/sb,p177290,1,f,-1

Jag var där för ganska precis 3 år sedan i samband med en suverän trädgårdsresa. Där lärde jag mig dricka Pimms' och köpte de mest fantastiska sockblommor - de dog förra vintern dessvärre... Några av mina bilder därifrån 2009.

Köttätarmontern
'Amber Queen' - läckraste sockblomman
dukade under förra vintern hos mig.

Showgarden "Harmony"



Showgarden "Caves Folly"

26 april 2012

Vilken regnig, gråmulen vecka vi har! Fast det är bra för mitt pågående pluggskrivande. Passade på att njuta trädgårdsliv i tisdags eftermiddag/kväll när det var hyfsat soligt och soligt och ljummet. Skulle fortsätta med lilla dammprojektet och gjorde första växtinköpsturen för året. Denna fröjd att få sondera perennutbudet, ta in alla bladformer och blomfärger, se de fräscha glada små plantorna som bara väntar på att hitta hem till en balkong eller trädgård. Är så sanslöst lustfyllt!!

Skrev i dagens tidningsblogg om att mycket tid vid trädgårdande faktiskt går åt till att bara stå och glo - fast egentligen går tankarna då på högvarv i alla val som ska sammanvägas till ett beslut. Oftast gäller i inköpsläget antingen glosituation a) jag måste ha den där oemotståndliga växten men var då? b) jag har platsen men vilka växter blir bäst där? Som student måste man inte bara vara estet och växtkunnig utan även prismedveten. Jag var ute efter gräs och andra passande solväxter kring dammen. Från Stora kedjan kom jag därför bara med jord 3 för 99.-, vita backnejlikor 4 för 99.-, en flocknäva som verkade billig, samt ett par crémevita irisar med gul mitt i kategori a). På stället där precis allting, även växter, finns hade de fått in FANTASTISKA vagnar med fräsiga gräs och ormbunkar samt alla upptänkliga perennbäbisar.

Mycket glott och funderat blev det. Till slut föll valet på en assnygg ormbunke med brunvinröda nya bladkrullar, mörkt blågröna, blanka äldre blad och ett intensivt gult mellanhögt gräs enligt a) ovan och ett högt pris, om än billigare än Stora kedjans. Detta kompenserades i kategori b) med att köpa två vitbrokiga tuvrör, en favorit, till halva priset som övervintrat och, trots risig look nu, kommer bli finfina med lite kärlek och sol. Tre vita prickflox á 15.- slank med för de var ju nästan gratis och mina vita för en tynande tillvaro. Lite retligt att även flocknävan här hade samma facila pris och jag betalat mer än det dubbla... När jag sedan i min rabatt ryckte upp den till synes döda släktingen som skulle ersättas, så visade det sig att i den svarta myllan strävade små färglösa, pigga skott mot ljuset! Hav tålamod och ni må tjäna pengar kära vänner! Jobbet med dammen gick i ungefär samma motsträviga stil, men det kan inte alltid bara vara fröjd i täppan. To be continued...

Backnejlikan 'Albus' är en riktig raring.

23 april 2012

Dubbelblogg

Vänner, denna vecka har jag som nämnts äran att koloniträdgårdsblogga för lokaltidningen, så det blir kanske något av ett växelspel häremellan. Jag saxar en lista ur morgondagens text som beskriver något av vad jag får ut av mitt liv som kolonist, för i min koloni:

·         Kan jag vara utomhus från morgon till kväll
·         Har jag ett dygnet-runt-öppet gym för 660kr/år där träningen är allsidig
·         Får jag vara kreativ, händig, fiffig, klok, spontan och stark
·         Går jag utan ansträngning och konstiga ramsor in i meditativt tillstånd med sysslor här och nu
·         Följer jag årstiderna i minsta detalj och skapar årsringar
·         Får jag lära mig tålamod och att hantera förluster, misslyckanden och brist på kontroll
·         Umgås jag med naturens små under och invånare
·         Får jag den välgörande inälvsmassage genom konstanta bockningar som lär ha varit en anledning till klosterträdgårdarnas uppkomst (fascinerande och förklarar varför jag även älskar att hugga ved)
·         Ger jag liv
·         Bestämmer jag över allt (inom föreningsstadgarna förvisso)
·         Kan man leka, sola, fika och äta egenodlad, giftfri mat
·         Omges jag av idel grannar med samma intresse
·         Går jag in i ett naturligt flow av tankar och handlingar
Någon som känner igen sig?
Orsak till extas just nu: Romeos guldiga knoppkottar! Skall orsaka havtorn på Julia några meter bort.

20 april 2012

Skånskt gästspel

Denna vecka har tillbringats i Skåne och ja, våren hade kommit lite längre där med blommande träd och buskar som magnolior, vit- och gulsippsmattor, tulpaner... Tog en tur i Slottsträdgården i Malmö, som många av oss har sett i Trädgårdsfredag. Där ser det illusoriskt vidsträckt ut, för IRL är det en nätt anläggning som ändå bjuder varierade gröna upplevelser. Tyvärr var varken café eller plantskola öppna, vilket hade höjt besöket ännu ett par snäpp. Återkommer gärna!

På SLU Alnarp, där jag läser en kurs i vår, bjuds en fantastisk park. Där har trädgårds- och jordbruksforskning bedrivits sedan 1862 då institutet bildades. Mest bedårande under en kvällspromenad i omgivningarna var en skogsdunge där prunkande julrosor av olika sorter reste sig över scillor, sippor och torra löv. Det andades en sådan sällsamhet, vilket stod i bjärt kontrast till alla joggare som flåsade fram på stigarna.

Julrosparasoller
Magnolia i Slottsparken



Julrosfrossa


Julrosskogen

14 april 2012

Fotograferad och fotat

Igår var lokalbladet här för att ta mitt porträtt inför mitt trädgårdsbloggande för dem om ett par veckor. Fotografen Bosse fick mig att kika ut ur fönstret som en gök i gökuret:-) Svårt att få något vettigt gjort nu för jag går bara och spanar på alla vackra små blad och knoppsingar. Skjutsade på lite ny jord här och var, fixade blåbärsskydd, gödslade gräsmattan, tittade nöjt på det omgrävda grönsakslandet - och njöt av en solig, ljum afton. Några bilder från pågående rabattmystik.

Pärlhyacinter i renässanljus

Stor nunneört
Cyklamennarciss 'Jetfire' - lite hästlik?



Balkangänget

11 april 2012

Mord på kolonin

Tog en sväng i regnet idag för att se till min täppa, kanske kunde något nytt kommit igång med blomningen. Jodå - i den lilla rabatten i häcken vid min ingång hade små vita lungörter lite ansträngt slagit ut. Över dem och kaprifolsnåret hade ett moln av fjädrar hade singlat ner - spår av naturens strid om äta eller ätas. Sparvhöken, tänkte jag. Under mitt trädgårdsstros såg jag fjädrar spridda än här, än där. Bland scillorna inne hos grannen var en rejäl hög spridd...måste ha varit en lång, utdragen och plågsam kamp. Grå fjädrar med vit tipp, några med vackra ovala bruna fläckar på. Letade i fågelminnet..björktrast kanske? Och där - i kanten av min stora perennrabatt - det halshuggna kadavret av trasten, med bröstkorgen uppåtvänd, blodigt och nyligen smaskat på. Ryggen var helt plockad av förövaren men inte äten på, så troligen blev sparvhöken ivägskrämd. Andra lär bli glada åt mat utan ansträngning. Och alla de vackra fjädrarna - ja de kommer säkert till användning i dessa bosättartider.

Njut av bobyggarkonst- och materiel hämtat ur fågelholken i höstas.

10 april 2012

Årets första projekt

Projektandet och planterandet är för mig det allra roligaste, saftigaste och mest lustfyllda med kolonilivet, det som får alla livsandarna att aktiveras. Under sommarhalvåret dyker hela tiden idéer upp om vad som vore roligt att göra eller behöver förbättreas. På vintern klurar jag vidare och gör utkast på hur det ska gå till. Men jag är ingen som lägger stor tid på flotta skisser och inköp av materiel, eller att det ska bli ultimat och alldeles perfekt. Jag mår som bäst när jag kan ta vad jag har - få göra någonting av ingenting. Känns som det ligger lite i kolonigrejen också eftersom vi endast äger våra stugor och i princip inte får betalt för det som finns i trädgården den dagen vi säljer. Man lägger ner en mindre förmögehet på växterna, så konstruktioner och liknande kan gott få vara billiga anser jag.

Under varma mars och medan jorden var lätt och torr så kändes det dags att gräva en håla för min nya lilla damm - en murbruksbalja. Däri ska en inhandlad solcellsdrivna pump senare se till att leverera ett porl intill min läseplats i vinbladens skugga. Jorden, läs sanden, forslades bort till det jag tidigare kallat "dammen", för där har min danska zinkbalja gett vattenblänk, och bygga upp en liten stenpartikulle där jag kan så små raringar som vill ha det soligt och väldränerat. Några hålcementblock byggde upp höjden och jag använde materialet i den befintliga inre stenringen för att skapa platåer och fickor för växterna.

Arbetet flöt på, men jag blev inte riktigt nöjd med utseendet på min stenhög...För toppig, för mycket sten och för lite jord tror jag. Men det är bara att modifiera när värmen kommer tillbaka. Regnet har väl dessutom sköljt bort det mest nu...översta lagret ska blandas med grus. Roligt var det hursomhelst!

Här skall dammen grävas!
Här skall liten stenpartikulle anläggas.
Kullen byggs upp och fylls på.
 
Första utkastet är klart, men kommer modifieras...


06 april 2012

Vattenjubel

Regn! Äntligen blir det en riktig genomvattning och den pålagda gödslingen kan nå ner och börja jobba i min arma sandjord. Får firas med några regnbilder från tidigare säsonger.
Pionen 'Primevere' efter en himladusch
 
  Efter regn kommer sol

04 april 2012

Påskpärlor

Det märkliga vädret med daglig sommarsol och många nattminus fortsätter. Något orolig kom jag till stugan och undrade om allt det glada gröna jag såg sist skulle vara buttert brunt. Men allt sprutar piggt upp ur jorden som om inget kan rå på denna vilja att leva. Ingen tvekan som helst om att det är vår oavsett väder! De nya rönen om att växtcyklerna styrs av dygnsljus snarare än temperatur verkar stämma.


Bästa stunden är alltid när jag tar varvet runt i trädgården för att se vad som skett sen sist. Nu var det som om himlen trillat ner och lagt sig under olvonen - scillamattan låg utrullad. Med perfekt tajming hade den första cyklamnennarcissen 'Jetfire' slagit ut vid grinden och en prillig liten skara blå balkansippor gladde förbipasserande nere vid vägen.

Härliga tider!