30 juni 2012

Bedagat hov

Akvilejorna börjar falna nu och snart är det dags att klippa ner dem för att få ett andra flor längre fram. Köpeakvilejan 'Summer Magic' är störst av dem alla och på bilden intill ser hon ut som en drottning bland sina små hovdamer i olika krinoliner, väl så pråliga.

Saknar min lilla violinorkester som hållit ett unisont högstämt D i olvonhäcken. Ni har sett snöfallet på bild tidigare - inga blommor, inga bin. Undrar hur olvonhonung smakar?

För att få en ny ton i trädgården har jag installerat ett signalhorn i Hörnrabatten som med sina ljudlösa stötar skjuter upp bakom rhododendron 'Teddy Bear'.

Till vänster ur bild står numera en rödbladig japansk lönn. Har alltid önskat mig en men inte sett platsen och tyckt de varit lite dyra. Men så stod det en tufsig stackare på rea bland Blomsterlandets andrasortering och modershjärtat slog till. Han behövde kärlek och jag tror han har en bra framtid här i sitt halvskuggiga lähörn.

29 juni 2012

Sommaren kom

Plötsligt var den här - sommaren! Ljus, värme, svett, solstol. Ahh! Pionerna ser ut som inget hade hänt och prunkar som härliga gräddbollar till mina jordgubbar. Grönsakerna frodas - tyvärr får broccoli, sallad och bönor döljas under vita spöken sedan ninisarna smaskat... Fy vad fiberduk är fult men vad göra? Räcker ju att bladlössen fullständigt invaderat båda bigarråerna. Men när de nu började ge sig på mitt kära familjeträd med äpplen fick jag göra en insats. Hård stråle på vattenslangen, bikini och sammanbiten min. Bladen är helt ihopvecklade och måste rullas isär ett och ett. Hur skönt är det när iiiiskallt vatten fullt av bladlusgegga rinner längs armen ner i armhålan och vidare längs kroppen...uähhhhh!!!

Alltså det har sina sidor med en trädgård som är planerad så att det alltid blommar något i varje rabatt, hela säsongen. Det blir lite prunk här och där men inget totalprunk, om ni förstår. I år märks också effekten av det dystra vädret - mycket är lågt och ynkligt. Studentnejlikan har fortfarande inte blommat och är förkrympt - denna vanligtvis pampiga, pålitliga primadonna. Höstvädden är bara en liten kudde... Storlandet har känts lite malätet så där har jag nu satt två amsonia som förhoppningsvis visar sina skira himmelsblå stjärnblommor nästa år och buskar till sig. Under silverpäronet satte jag en grupp olika alunrot och en klockvippa samt en helt ny spännande hängpimpinell 'Stand up Comedian'. Kanske blir det för mörkt för den där men vi får se. Ett hål återstår nu att laga.

Svullna underbara prickklockan 'Sarastro'
Naturens egen plast! Sandlöksförpackning, 'Hair'. Nedan azurpenstemon.


Stjärnflocka 'Shaggy'

25 juni 2012

Skurkärring

En utmanande vår och sommar för en kolonist i år - står som en s(k)urkärring i fönstren och glor på det lodrätt fallande vattnet. Okej, skönt att inte behöva oroa sig för att nysådda frön och bönor torkar, tänker man i ett krampaktigt försök att muntra upp sig. Även tacksam att jag i år hade en högst blygsam projektlista. Inga måsten som pockar men det är ju bara så skönt att vara DÄR och pyssla om alltsammans, nosa, fota, njuta, betrakta.

Var där efter midsommarbortavaro i söndags och hann trycka ner en tjusig variegerad oregano, fästa tillbaka fiberduken över bönorna som blåst åt skogen, vandra i schersminparfymerad luft och fota lite innan det från ingenstans kom ett stormande skyfall. Kikade från glasverandan ängsligt bort mot min precis utslagna luktpion 'Shirley Temple' som i år har så många knoppar... Pion+regn=inge bra. Men jag hann föreviga några av denna dams olika skepnader.
 
Alltså kolla in förpackningssystemet hos denna varelse!
Finns ingen fabrikör som kommer i närheten av så lite luft mellan godset i lådan! Och så den lille konstnärsalven som sedan går runt och sprätter några karmosinröda stänk här och var över blommorna...























Men det hade hänt annat spännande också de senaste dagarna: Fingerborgshattarna och strandirisen 'Snow Queen' hade slagit ut, rödbladiga smällspirean 'Summer Wine' hade börjat blomma medan olvonen tackat för sig och efterlämnat den vackraste sommarsnö man kan tänka sig. Honungslöken blommar också och nog för jag borde fattat det tidigare, men när jag rensade runt den och flängde av ett blad vart jag helt häpen över att det faktiskt stank...lök! Tänkte att om Tareq Taylor nu varit där hade han gladeligen hackat ner hela rasket i någon fantastisk rätt - och det hade han GÄRNA fått. Ta alltihop - bara du sätter dig här i min gröna trädgårdssoffa och tittar lika förväntansfullt på mig som du gör på Pernilla, när jag tar min första tugga... Också en sorts trädgårdsdröm=)

Snow Queen
Fingerborgshatt
Olvonsnö


Summer Wine - inte rosé direkt



18 juni 2012

Viloplats

Så här in på fjärde säsongen börjar det bli utrymme för lite mer lathet så jag slog till på en härlig solstol. Perfekt att sitta och lyssna på porlet en stund i den, tekoppen står bra på armstödet, kudden hänger på precis rätt ställe. Nöjd!

Just nu är det små skönheter och läckra blad man ska kika efter.


Rökblad - Vancouveria hexandra
Jätterams, Bronsrodgersia och...?

Tänk att de ska bli vindruvor allihopa!!
Stormhattsranunkel
Parasollbladen är favoriter

Rosa Glauca - Daggros. Visst är blomman delikat men det är för bladen man har den.

13 juni 2012

Örnen har landat

Yes! Jag har nu min väldoftande, underbart orangea azalea 'Golden Eagle', inköpt under helgens trädgårdsresa. Suktat efter den eftersom den finns där jag bor och när min kolonigranne förra veckan lät mig sniffa på hennes starkdoftande 'Irene Koster' var det ingen återvändo. Azalean tar en direkt till solstekta sluttningar kring Medelhavet... Eländigt nog är blomningstiden snart över, så det gäller att sitta och bara lukta...på blommorna...tills de trillat av varenda en.

Till sällskap fick örnen en tjusig pärlbräken och några röda trolldruvor. Sedan tidigare står här i Hörnlandet bl a 'Teddy Bear' en yakushimanumrhoddis som styvnackat vägrar blomma, en förra året satt sammetshortensia, flera olika funkior t ex den lilla 'Blue Mouse Ears' och massor av smultron.

Idag fann jag liket av första däggdjursoffret i min lilla fontändamm...en mus. Förlåt. Däremot är jag helt kallsinnig inför att massmörda alla förhatliga PINGBORRAR i vild träskodans. Varför är de så många? Varför använder de alla mina rosor och buskar som billiga motell för sina lustar? Varför finns de? Varför älskar de just min gräsmatta? Varför sitter de håglöst överallt? Varför är de så flummiga? Varför älskar kajorna deras larver och förstör min gräsmatta till hösten? Arrghhh!!

Min gyllene örn!
Heja spindeln!

08 juni 2012

Skymning

När alla har åkt hem från kolonin och det bara är jag, insekterna, fåglarna och blommorna kvar, då är det som allra bäst. Bara de ljud man vill höra återstår. Har det varit en varm dag doftar det lite extra i kvällsfukten, solen strilar genom alarna i träskridån i väster. Enkelbeckasinens egenartade brummande upprepas exotiskt så här års. Jag lunkar sakta omkring och tar in alla detaljer i blad, blomkalkar och knoppar. Knäpper en bild här och var. Svårt att åka hem. Är det lite kyligt kan det bli ännu en kopp te på glasverandan.

Nedan ser du skymningsvarelser: nektartjuvar på pionen 'Shirley Temple', nacken på min namnlösa pimpinellros, den ljuva smörbollen 'Alabaster', borstnejlikepunkaren 'Sooty' och ett gäng blomsterfunkior.
 

Harmoni

Vilken underbar kolonidag jag hade på Nationaldagen! Lång, alldeles lagom temperatur, sol utan att vara svettigt. Lagom att göra, ingen press. Började med att klippa gräset så det blev sådär parkfint... Trädgården befinner sig i inandning nu - gullvivor, syren och förgätmigej är över, prästkragarna prunkar liksom löjtnantshjärtan, törlar, aklejor, vita pimpinellrosen, lupiner och lite annat smått och gott. Det är det sirligas tid. Snart blir det mer vällustigt med pioner, schersminer, irisar...
Kolonikväll

02 juni 2012

Njut och tjut

Varje gång jag går min inspektionsrunda är det alltid somligt som ger mig prillig njutning och annat som får mig att bara vilja galltjuta av ilska, frustration eller besvikelse. Just nu:

NJUT - Jag har massor av minivindruvsklasar!!! På friland, både blå och gröna.
             De två mysteriösa lilablommande växterna (var kom de ifrån?) har nu tillverkat silverpenningar
             Majs och broccoliplantorna står fina på plats
             Rosenhagtornen är enastående i år - mådde bra av att slippa gräset inpå
             Några irisar tänker blomma snart - min kärlek till dem har hittills varit obesvarad
             Plommonår

TJUT - Rosenjävlar! Vad ska man med dem till, sjuka, eländiga växtgrupp!!!! Hatar fällihopsjukan.
             Klungorna med svarta bladlöss som pajar mina bigarråer mm
             Eldkaprifolsjukan
             Slangkopplingar som inte pallar trycket

Nu är det trift och bräckornas tid. Bräckor är verkligen sirliga små under; dekorativa kuddar med sina rara blommor svävande på höga stänglar däröver. Poesi. Triftens frasiga puffblommor har fascinerat sedan barndomens övistelser i Onsalafjorden.

Skuggbräcka och humleblomster
Rosenhagtorn
Silverbräcka
Variegerad skuggbräcka

Silverfryle - pälsigt gräs

'Colorado RioBianco' (Aquilegia Barneby)
Nya lilla stenpartiet har blivit besått och mossflox, trift, kattfot och bräckor blommar runtom.