30 oktober 2012

Sisten ut

Sommarens sista ros blev en stockros! Härligt ståndaktig och stolt svävade dess sidenglänsande mörkrosa blommor över alla vissnande perenner, när jag med mobilen tog denna påvra bild den 17 oktober. Den nyplanterade vita hortensian höll stilen någorlunda förstås, men stockrosen förblev länge oberörd av höstens intåg. Kanske för att dess frö legat så länge i jorden nu innan det äntligen lyckades gro och utveckla sig till denna magnifika växt som gladde mig nästan hela oktober.

Kvar i jorden ligger dahliaknölarna, detta samvete. Måtte de klara sig även om det varit några frostnätter i rad. Jättegunneran fick åtminstone sin frigolitbox i tid innan frosten kom förra veckan. Snart ska jag bädda med boklöv åt den inför vinterslummern.

16 oktober 2012

Postfrost

Gunneran i full prakt.
Förra veckan var det frost några nätter här i Alingsås. Hej då dahlior fulla av knoppar. Var nere en sväng idag och nu är Gunneran brun - dags att bädda in den i sin boklövsbox! Bönor och hortensior är också snoriga och bruna. Vindruvslöven låg som frasiga trasor på marken så nu kan jag beskära vinet.

Några härliga lökar ska ännu ner i backen. Hittade skojsiga "löktrummor" på Lidl! Har ett cementrör ovan mark där en sådan kommer passa perfekt och en annan hamnar i en balkongkruka.



Måste få bjuda på en liten sötnos - en minitoffelblomma. Fick en faslig massa frön i våras av en trädgårdskompis men inte ett spår syntes av dem runt äppleträdet där jag strödde ut dem. Så plötsligt i slutet av september lyser några små gula fläckar bland de svarta Prins Gustafs ögon...

03 oktober 2012

Höstklimax

Börjar pyssla omkring i höstträdgården. Pular ner några tulpaner. Klipper av lite risiga solbrudar för att lyfta fram den ännu stiliga syrenhortensian 'Phantom'. Smaskar i mig några björnbär (Thornless evergreen) som klänger på armeringsjärnet i Storlandet och det är då den når mig. Först bara som en retning i näsborrarna. Luktsinnet vaknar till och skärps. Går mot doften och inhalerar...är det dags? Rundar hörnet och - jodå!! Där har de första kolvarna av silveraxet 'James Compton' brustit ut och låter sin fenomenala doft sprida sig vida omkring för att locka till sig allehanda flygfän.

Detta är för mig höstens absoluta höjdpunkt i trädgården!! Inget slår denna doft ahhh. Kan stå fastnaglad länge och bara insupa den och önska mig en parfym med denna ton. Är mig helt obegripligt hur somliga hävdar att silveraxen luktar obehagligt... Kanske finns det sådana sorter men dem har jag som tur är inte stött på ännu. Fast precis som vi föredrar olika smaker är det nog även med lukter.

Alla stadier är så fantastiska av denna växt. Knopparna sitter som blanka, spretande, vackert lila små alienögon på den grå kolven. Sedan spricker pärlorna upp och popcornlikt tränger de vita, strålande stjärblommorna ut. Doftfesten kan börja!

Tyvärr är det i år ledsamt lite insekter som är med på kalaset. Det brukar vimla av dem på de nektarrika kolvarna men trots att de börjat blomma någon vecka tidigare i år, än de två senaste säsongerna, så är det ledsamt tomt.


I år har silverpäronets expansion nog hämmat min 'Pink Spike' för den blommar icke. Får bli en beskärning helt klart; blivit allmänt förvuxet faktiskt och såväl humlen som klematisen 'Western Virgin' har kastat sina garn kring det och bildat ett förmörkande tak mellan sig för växterna därunder. Inte bra...


James Compton
Pink Spike - lite tätare, något rosa

02 oktober 2012

Minnesfoto

Jag gör inte bara rabattscheman och förteckningar på alla växter, jag gör även fotoregister med en bild på varje växt. Sådant är mysigt att pyssla med på vintern; ta fram dagboken och alla växtetiketter, klicka upp excelbladet och fylla i alla relevanta uppgifter. Sedan kan jag sortera data och exempelvis se hur många procent av varje växtgrupp trädgården rymmer och jämföra åren, vilka färger som dominerar, att varje rabatt har bra spridning av blomning över säsongen, när växterna börjar blomma varje år etc etc. Det ger alltså både detaljkunskap och helhetssyn på min trädgård.

Många funkior är snarlika men med ett foto på varje håller jag reda på dem. Här 'Brim Cup' bland brunbladiga revsugan 'Chocolate Chip'.
Fotograferandet blir gärna närbilder när växten är i sitt esse för det blir vackra foton. Men trista övergripande rabattbilder är toppen när jag sitter där med rabattritningen och försöker minnas exakt var jag stoppade ner den nya perennen. Vart lökarna tog vägen ger bilderna däremot ingen ledning om så här års... Någon överraskning ska man ha! Många gånger framträder också de övergripande strukturerna klarare när jag ser dem på bild än när jag står i trädgården. Därför tar jag gärna diagonalbilder över hela ytorna också. Kameran är också ett viktigt trädgårdsredskap!!!