31 januari 2013

Vinterskog

I väntan på vårbruket så får man ta sin tillflykt till naturen. Hade med mobilen och testade kameran lite grand och det blev till en liten experimentfilm. Soundtracket är 16 Horsepowers "American Wheeze". Vinter är vackert också!

05 januari 2013

They're here now...

Förra årets Ruby Giant-flod
Stod igår vid familjeträdet med fyra sorters äpplen när jag upptäckte det. Höll på att försiktigt pilla loss ett kvarglömt snöre, som burit en tyngd för att få grenen i mer vågrätt läge. Nu hade den unga grenen redan växt till såpass att den höll på att valla in snaran. Koncentrationen var därför stor på att inte skada grenen utan bara skära i snörfibrerna. Gick sedan runt och inspekterade hur grenverket artade sig, knipsade någon liten kvist som växte inåt och beslöt att tynga vissa grenar till våren igen; fortfarande för uppräta. Höll hela tiden fötterna på utsidan av den låga träkanten runt trädet som håller gräset stånget. Som tur var. För just som jag ansåg uppdraget utfört och det var dags att cykla hem råkade jag kasta en blick ner på jorden runt stammen. Och där var de!!! Massor med små spirande krokusar! Åh ljuva vårkänsla - ni vet ju precis hur det tickar till i kroppen, hur man vördnadsfullt böjer sig ner för att ta in undret. Låter ögonen svepa över den lilla tuffa armén som beslutsamt marscherar upp mot ljuset. Fick rusa till Olvonhäcken och kika - jodå de små brunspräckliga krokusarna var också uppstigna ur mörkret.
Besök bland de ljuslila krokusarna 2011, troligen Vanguard.
Förra våren är krokusblomning antecknad den 18 mars, vilket var 2-3 veckor tidigare än 2011. Kan det bli ännu tidigare i år?

Julrosen hade i januari förra året cirka 15 knoppar och blommor, men den ligger helt i vila nu efter att ha blommat i december.

(Tyvärr går det plötsligt inte att ladda upp nya foton från datorn längre så det får bli uppiggande repriser:-)