21 maj 2013

Tulpantrånad

Yellow Spider
'Orange Emperor' i samspråk med svavelsipporna
Synaeda Orange
Albus oculata, botanisk tulpan

Yellow Spiders
Sensual Touch
China Town
Flamenco

Vårfrossa med 'Orange Emperor' och 'Synaeda Orange' bland gullvivor och pärlhyacinter
Spräcklig 'Synaeda Orange' i 'Summer Wine'
Gullad 'Orange Emperor'
 
'Princess Orange'-flock med ett rött får...
Yellow Spider och Teddy Bear

 
'Yellow Spider' i knopp


 


19 maj 2013

Våryra

Så gick isproppen ur vintern och vårfloden av arbete forsar fritt och man har svårt att hänga med i virvlarna. Helst vill man bara strosa runt med en kopp te och förundras över allt det färgglada, sprittande och fräscht nyutsprungna. Istället är det luckra, rensa, sätta, så, trimma, klippa, plantera, ansa, städa ur stugan, skära bort dött, rensa, gödsla, binda upp... Ja, ni har det väl förstås precis likadant!
Ett minne blott?
Idag noterade jag mitt i steget att något saknades i trädgården denna vår. Men vad? Något är fel. Börjar se mig runt i rabatterna. Åh nej - inte en enda fingerborgsrosett!! Hur är det möjligt? Här har jag hårdhjärtat fått dra upp myriader av fingerborgsbebisar för att annat ska få plats, och nu har de i protest gett sig av allihop från min trädgård! Har förutsättningarna ändrats så de inte längre trivs? Har vintern tagit kål på alla fingerborgar i området? Hemska tanke!

Jag har tidigare noterat hur somligt vandrar ut och annat vandrar in i takt med att näringshalten ändras; kanske också till viss del ljusförhållandena. Nattljus ut. Förgätmigejer in. Kungsljus nästan ut. Vårlök in. Tovsippa in - kör ut det mesta i sin närhet...

En variant på detta är att sätta något som visar sig vara helt annat. I höstas köpte jag några lökar av en fantastisk gul pärlhyacint, 'Golden Fragrance', av Elise van der Veer. Som jag har sett fram emot denna raritet! Upp kommer en tämligen ordinär blå pärlhyacint, om än med vit mössa. Söt, visst men inte vad jag hade väntat på...


'Golden Bowl'-knopp i tovsippshav




Stor lycka infann sig när jag idag upptäckte att min trädpion 'Golden Bowl' har en knopp! Jag satte den 2010 men detta är första knoppen. Strax intill står luktpionen 'Duchesse de Namour' från 2009 i samma välsignade tillstånd, men med fyrlingar. En tredje förstföderska efter denna horrobla vinter är krolliljan som sattes 2010. DET har jag väntat på!



01 maj 2013

På kant med tillvaron

Det sägs att osvuret är bäst men frågan är om inte kantskuret är ännu bättre! Alltid lika fröjdesamt att se skillnaden före och efter man kantskurit rabatterna på våren. Plötsligt känns det som det blivit ordning på hela trädgården. Ny jord över allt det nedklippta förlänar också det vårgröna en extra strålglans. En bonus när man kryper runt och rensar kanterna är att man verkligen kommer i närkontakt med nykomlingarna och ser minsta lilla blad.


Svavelsippeknoppar
Idag blev det ett extra glatt vårtjut när jag såg att min svavelsippa har massor av knoppar i år! Satte den för två år sedan, men förra året kom det bara blad. Inte en blomma. När den blommar ska jag bädda ner mig bredvid den och ligga där länge och njuta.

Kan bara konstatera att allt är oerhört sent i år jämfört med förra året - omkring en månad.Vid det här laget förra våren blommade kungsängsliljor, vivor och narcisser av olika slag. Flera tulpaner hade också slagit ut. Inget av detta att fröjdas åt ännu. Krokusar,blåstjärnor och balkansipporna var utblommade då, medan jag idag hade en krokusart på sin peak och övriga har precis börjat. Pärlhyacinterna är än så länge bara små hårda doftlösa knoddar och de hade då blommat i två veckor. Denna dag förra året slog skogsvallmon ut. Nu har endast pyttesmåblad visat sig. Inget trädgårdsår är det andra likt - och det är en del av charmen!