01 maj 2013

På kant med tillvaron

Det sägs att osvuret är bäst men frågan är om inte kantskuret är ännu bättre! Alltid lika fröjdesamt att se skillnaden före och efter man kantskurit rabatterna på våren. Plötsligt känns det som det blivit ordning på hela trädgården. Ny jord över allt det nedklippta förlänar också det vårgröna en extra strålglans. En bonus när man kryper runt och rensar kanterna är att man verkligen kommer i närkontakt med nykomlingarna och ser minsta lilla blad.


Svavelsippeknoppar
Idag blev det ett extra glatt vårtjut när jag såg att min svavelsippa har massor av knoppar i år! Satte den för två år sedan, men förra året kom det bara blad. Inte en blomma. När den blommar ska jag bädda ner mig bredvid den och ligga där länge och njuta.

Kan bara konstatera att allt är oerhört sent i år jämfört med förra året - omkring en månad.Vid det här laget förra våren blommade kungsängsliljor, vivor och narcisser av olika slag. Flera tulpaner hade också slagit ut. Inget av detta att fröjdas åt ännu. Krokusar,blåstjärnor och balkansipporna var utblommade då, medan jag idag hade en krokusart på sin peak och övriga har precis börjat. Pärlhyacinterna är än så länge bara små hårda doftlösa knoddar och de hade då blommat i två veckor. Denna dag förra året slog skogsvallmon ut. Nu har endast pyttesmåblad visat sig. Inget trädgårdsår är det andra likt - och det är en del av charmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar