14 april 2013

Mäss-mess

Jaha. Så har jag varit på Nordiska trädgårdar i Älvsjö för första gången. Och sista. Vad är det för tingeltangelmarknad? Bedrövligt! Jag kom dit med förväntningar formade av besök på engelsk garden show. SHOW!!! I sin betydelse av "uppvisning". Där varje monter är ett under av kreativitet, design, milimeterkänsla för hur växterna exponeras på absolut bästa sätt. Inte en onödig pryl. Fokus på växterna. En fest för ögat vart man än vänder sig (och näsan, fingrarna, gommen). Magiska små gröna miniatyrvärldar att vandra in i med blicken, eller ibland med hela kroppen. Momentet med tävling triggar alla att anstränga sig - titta på våra enastående växter, vårt kunnande, vår expertis. Denna stolthet som tar sig fysiska utryck i det förevisade.

Så här ska det se ut! Köttätare på Malvern Spring Garden Show, England 2009.
I Sverige tar man fasta på nyansen "utställning". Man ställer dit en helsikes massa prylar utan minsta kunskap om hur man ska arrangera sin yta estetiskt, lockande och begripligt. Eller så står det någon vilsen person i en enorm nästintill tom monter, som antingen representerar någon förening eller vill sälja en tjänst/apparat. De ytterst få som trots allt tagit med sig växter har dyngat upp dem som på vilken marknad som helst, eller i en ordinär affär, i fula lådor eller på hyllvagnar. Men snälla??!!

Det var smärtsamt pinsamt att förstå vilka låga ambitioner vi har i detta landet när det gäller trädgårdsmässor om detta skall vara den främsta. Vad gör alla klädförsäljare där? Allmänt pynt och krafs? Praliner, godis och korvar? Nej, främsta förresten - största kanske är det man hävdar? Då vore det förståeligt att man vill pressa in så många utställare som möjligt oavsett relevans.


Frodas idéträdgård med färgstämd besökare.
Behållningen var scenerna med föredrag av alla de slag och idéträdgårdarna. Rosendal, Skansen och Anders Kjellssons Frodas var en fröjd att se. Den lilla brödbit (sesamlev?) som Rosendal bjöd på var fullständigt magisk och smakerna dansade länge i gommen! Balkongutställningen var också härlig, där en kreatör skapat en galen renässansmiljö med idegranshäckar och bastant stenbord. SM i fågelholk pågår tydligen och där kunde man beskåda och rösta på påhittiga holkar skapade av skolbarn. Där skapades många leenden vill jag lova!
Pippin bor i Rockbjörnens navel.
Här kan pippin uggla med både in- och utgång.
När jag nu tittar på hemsidan upptäcker jag att det tydligen fanns tävlingar för utställarna även här! Lustigt nog vanns Bästa monter av Brutala blommor, vars sortiment är i samma kategori som min engelska bild ovan. Juruns motivering andas därtill precis det jag efterlyser här - helhetstänk, särprägel och tydlighet. Tack jurun - då är jag inte ensam!!!

Vinnare på Nordiska trädgårdar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar