12 april 2014

Vårsprudel med frifräsare









Nu är det fullt vårsprudel i rabatterna! Mest sprudlar det som en blå cirkel kring det kräftsjuka stackars äppelträdet. Lågt men energiskt. Särskilt frenetsika är scillorna/vårstjärnorna som spridit sig märkbart i år. Pastellig kombination vid hagtornen med blå balkansippor och rosa fläckig lungört. I Smallandet, Cementringen och Spirealandet är det knallgult som gäller - vajande påskliljor. I Storlandet står min gullgosse - en ensam van Sion, denna rufsiga 1500-talspojk är särskilt rar i mina ögon. I Danska rabatten och Västlandet sprutar pärlhyacinternas ruggar upp i varierande blå nyanser, medan en ensam klick av kritvita lyser i schersminsnåret i Planklandet. Nunneörten avviker från grundfärgerna med sin syrenlila kulör. Vänaste nyansen av dem alla är hybridsippans svavelgula nacke invid smällbladsspirean i Plommonböjen. I färg har den en kompis i hyacinten 'City of Harlem', som står just likt ett obändigt gangstergäng vid bigarrån Stellan.

'City of Harlem'



Det är något väldigt speciellt med den där knuddliga strukturen hos hyacinterna, även pärlmodellen. Det där hårda, obevekliga materialet i blomman, nästan lite gummiaktigt. "Jag är tuff, jag står pall, jag går inte sönder". Påskliljans spänstigt glittriga hud är också utsökt  - till en början. Lite som en galadress i exklusivt material som snabbt chanserar. Sippornas fladdriga, matta små blad är tvärtom sanslöst uthålliga!
'van Sion - en 1500-talssort'
Svavelfärgad hybridsippa



















Men vad skådar mitt norra öga - en frifräsare! En endaste kritvit scilla i det blå havet!! Var kom den ifrån? Vilken syn! Så kaxigt oblygt - att inspireras av...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar